Alternativ 1: Kampanje for Helsedirektoratet
Oppgave: Få ungdom til å lage å spise en sunn matpakke, heller enn å bruke penger på usunn kjøpemat.



Eksamensoppgave 1MP



Jeg valgte oppgave 1, som var å produsere en kampanje med den hensikt å inspirere ungdom til å velge matpakke heller enn å kjøpe hurtigmat. Avsenderen er Helsedirektoratet.
Det aller første jeg gjorde var å lese meg opp på Helsedirektoratets profilhåndbok og grafiske profil. Ut ifra det hentet jeg inn logoer og ikoner, samt fargepalett og skrifttyper. Dette gjorde jeg for å følge Helsedirektoratets retningslinjer, samtidig som kampanjen fikk en mest mulig realistisk utforming.
Deretter åpnet jeg Adobe Illustrator og satte kreativiteten løs. Jeg visste hva slags type logo jeg ønsket å lage, men jeg hadde aldri tegnet i Illustrator eller noe lignende tidligere. Heldigvis ble resultatet bra, og jeg sto igjen med en håndfull fruktikoner og en logo, med to versjoner. En horisontal og en vertikal.
Publiseringskanaler
Da målgruppen er ungdom, var publiseringskanalene veldig tydelige.
Jeg gikk for å sende annonsene over YouTube, Instagram, Snapchat, og strømmetjenestene Dplay og Viafree. I tillegg vil det bli hengt opp plakater på T-banestasjoner.
Tidslinje
Da logoen var ferdig lagde jeg først en skisse til hvordan jeg ønsket at plakatene skulle se ut. Så lagde jeg en oversikt over de 9 ulike reklamene jeg ønsket å produsere, og hva de skulle handle om. Jeg begynte også på en kjøreplan til den første reklamefilmen (Brød). Opptakene begynte samme kveld og allerede dagen etter var videoen ferdig filmet. Etter enda en dag var den nesten ferdig klippet. Nå begynte jeg å tenke på hvordan jeg ønsket å gjøre Instagram og Snapchat-reklamene. Jeg ville bruke de samme bildene som jeg tok til plakatene. Disse bildene ble tatt etter at opptakene den andre reklamefilmen (Toast) var fullført. Det aller siste jeg gjorde var å bygge opp en nettbutikk med spin-off-produkter fra kampanjen. Som et «easter egg» er enkelte av produktene i nettbutikken de samme som ble brukt i reklamefilmene, deriblant matpakke og toastjern.
Refleksjon
Jeg valgte å produsere to lineære reklamefilmer til å bli sendt på YouTube og strømmetjenester. Jeg valgte dette fordi situasjonene som blir illustrert i reklamefilmene er lette å kjenne seg igjen i for ungdom, og underholdene å se på. Til Instagram og Snapchat-reklamene valgte jeg et format som er enkelt for øynene å registrere og lett å huske: GIF/animasjon. Jeg valgte dette fordi plattformene Instagram og Snapchat er tjenester der brukerne nærmest øyeblikkelig hopper over/scroller forbi reklamene, i motsetning til YouTube og strømmetjenestene der dette ikke er mulig. Jeg valgte også å produsere plakater som vil bli hengt opp på T-banestasjoner da dette er steder ungdom ofte samles, og som lett tar oppmerksomheten når man reiser kollektivt.
Alle replikker og lydeffekter i reklamefilmene ble spilt inn på nytt i ettertid. Dette gjorde jeg for å oppnå bedre lyd, og uten støy. Utfordringen her var å få disse replikkene og lydeffektene til å passe perfekt til de opprinnelige opptakene. Jeg tok også opp kontentumlyd fra opptaksstedene, slik at jeg ikke trengte å bruke noe av den opprinnelige lyden fra den innebygde kameramikrofonen. I tillegg gjør dette at jeg kan kontrollere lydnivået i ettertid.
Til sluttscenen i begge reklamefilmer brukte jeg Adobe After Effects for å animere logoen opp fra flatene i reklamefilmen. (matboks, toastjern)
Hovedbudskapet med hele kampanjen er at det ikke trenger å være vanskelig å lage en spennende matpakke, i tillegg til at det er sunnere og billigere enn kjøpemat.
Rolleinnehavere og kreditering
Til enkelte scener i reklamefilm 1 (Brød), stilte heldigvis familiemedlemmer frivillig opp (i tillegg til noen kompiser av broren min). Jeg fikk også moren min til å spille inn voiceover til begge reklamefilmene. Musikken som er brukt er lisens-beskyttet og er hentet fra Epidemic Sound. Jeg lastet ned alle stemmene til låten og klippet sammen alt bortsett fra vokalene, slik at jeg kun sto igjen med instrumentalversjonen.
I kun ett tilfelle har jeg brukt bilder jeg ikke har tatt selv. Dette er bilder av Clear Channel-tavler stående i Oslo, da jeg selv ikke hadde muligheten til å reise inn og ta disse selv. De er hentet fra Trygg Ungdoms Facebook-side: https://www.facebook.com/TryggereUngdom/videos/245309573514054/
Da restaurant-delen av Balkan var stengt, hentet jeg atmosfærelyd fra YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=AJZmie7z4_c
Hva kunne jeg gjort bedre?
Det er ett av produktene som ikke treffer fullstendig på målgruppen. Dette er reklamefilm 1 (Brød). Sett i ettertid retter denne seg mer mot unge foreldre, heller enn ungdom. Dette trenger derimot ikke være en ulempe, da ungdom kan ta med seg budskapet til når de selv blir unge foreldre. Resten av kampanjen mener jeg treffer ungdom veldig godt.
Jeg vil understreke at den fiktive nettsiden matpakka.no ikke eksisterer i virkeligheten. Det gjør heller ikke helsedirektoratet.no/nettbutikk.
For å oppsummere vil jeg si at jeg er veldig fornøyd med egen innsats og at jeg likte å jobbe med oppgaven!
Jacob Bolin Lund
1MPA